Autisme

Zorg met warmte en begrip, zorgt voor veiligheid

Autisme

Elk mens met een vorm van Autisme is uniek en waardevol, zoals ook elk mens zonder Autisme uniek en waardevol is.

 

Of iemand Autisme heeft kun je aan de buitenkant niet zien. Voor de omgeving is autisme niet herkenbaar. Dit kan als nadeel hebben dat iemand met Autisme overschat of juist onderschat wordt. Waardoor de persoon met zijn/haar kwaliteiten niet tot zijn/haar recht komt in deze maatschappij en zo niet leert ontdekken wat zijn/haar missie uiteindelijk is.

 

Autisme komt op alle intelligentie niveaus voor.

 

 

Afhankelijk van het IQ kan iemand met Autisme de wereld om zich heen leren begrijpen.

Veelal is het lastig om de wereld om zich heen te begrijpen. Door goede coaching, iemand die naast de persoon met Autisme staat, wordt het makkelijker.

 

Het niet begrijpen van de wereld om hun heen heeft te maken met een andere informatie verwerking, waardoor er problemen kunnen ontstaan.

 

Problemen kunnen ontstaan door:

- waarneming

- communicatie

- controle

 

waarneming:

Mensen met Autisme lijken in puzzelstukjes te denken. Informatie wordt helemaal opgenomen, maar de essentie is moeilijk eruit te halen. Daarom ontstaat er vaak een verlate reactie wat niets met het niet willen te maken heeft, maar op dat moment nog niet kunnen.

 

Communicatie:

Taal wordt, door iemand met autisme, letterlijk genomen.

Indirekte, non verbale taal is moeilijk te begrijpen( gezegden,gebaren of gezichtsuitdrukking)

 

Controle:

Doordat er zoveel om iemand heen gebeurt overziet iemand met Autisme de wereld om hem/haar heen niet. Dit geeft een onveilig gevoel, daarom ontstaan er repeterende handelingen, wat de omgeving vaak als ongewenst gedrag ziet.

Door het zorgen voor overzicht en voorspelbaarheid, wordt de wereld veiliger.

 

Het onbegrip van mensen om hun heen, het niet adequaat reageren, verergeren vaak de symptomen van Autisme, waardoor niet gewenst gedrag ontstaat.

 

Thuiszorg Stieneke heeft als slogan: "zorg met warmte en begrip, zorgt voor veiligheid".

 

Mijn Missie is, om voor mensen met Autisme veiligheid te bieden in een wereld vol met prikkels, met als doel te zoeken naar de Missie voor iemand met Autisme.

 

Door mijn Missie, om mensen met Autisme hun missie te laten ontdekken, wil ik laten zien dat het niet om de Autist gaat, of iemand die een autistische stoornis heeft, maar om iemand die Autisme heeft met mogelijkheden en kwaliteiten.